Beöltözést ünnepeltünk

A hétvégén beöltözést ünnepeltünk a szeminárium közösségével. Az alábbiakban Kukucska Máté beszámolóját olvashatják.

2022. november 19-én, Krisztus Király vasárnapjának előestéjén két évfolyamtársammal együtt ünnepi szentmise keretében öltöttük magunkra a papi öltözetet, vagyis a reverendát.

Már gimnazista koromban volt szerencsém részt venni beöltözési ünnepségen, már akkor, külső szemlélőként is igen felemelő volt megtapasztalni egy ilyen esemény fontosságát egy kispap életében. Tavaly, elsőévesként pedig kifejezetten nagy élmény volt, amikor a másodéves növendéktársaink részesültek ebben a kegyelemben, és várakozással töltött el belegondolni, hogy bő egy év múlva mi leszünk majd a helyükben. Habár akkor még hosszúnak tűnt az idő, amíg elérkezik a mi beöltözésünk, de aztán lepörgött az első tanév, illetve a másodikból az a szűk három hónap, amikor hasonló ünnepségre került sor az Egyetemi templomban.

Mint minden munkaruha esetében, itt is igaz, hogy némi idő eltelte után, az arra érdemesnek tartott tanulók megerősítő jellegű beavatás keretében kapják meg, egyfajta előképet kapva a majdani célról, amire készülnek. Nem jutalomként, vagy egyfajta fizetségként kell rá tekinteni, sokkal inkább a bizalom jeleként, ugyanis inkább a jövőt vetíti előre, mintsem a múltat idézi. Egyben egy megkülönböztetett szerepet jelez az illetőről, esetünkben a liturgikus szolgálat kapcsán, előkészítve a kitüntetett szerepet majd a szentmiséken. A reverenda nem egy szimpla látványosság, nem arra való, hogy felhívjuk magunkra a figyelmet, vagy hogy ezt használjuk fel az érvényesülésünkhöz, illetve fontos észben tartanunk, hogy ettől nem leszünk többek vagy felsőbbrendűek, sokkal inkább azt jelzi, hogy

készen állunk a szolgálatra, amikor az alkalmas.

Nyilván nem a ruha teszi az embert, illetve nincsen varázsereje, nem ez fog alkalmassá tenni minket a papi szolgálatra, de a felöltése mutatja azt a törekvést, amellyel igyekszünk a célunk felé. Örömünkre szolgál, hogy ezzel az ünneppel megerősítést kaptunk a további készületi évekre.

Kérjük a kedves Olvasókat, hogy imáikban kísérjenek minket további utunkon, hogy sikeresen vegyük a még előttünk álló kihívásokat!

Hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s