Lektor- és akolitusavatást ünnepeltünk

2022. november 20-án, Krisztus Király vasárnapján püspöki szentmise keretében lektor- és akolitusavatást ünnepeltünk közösségünkkel. Csupor Márton, Hasap Ferenc és Németh Norbert a felolvasói szolgálatra, Hümpfner Erik és Mesics Richárd pedig az akolitusi szolgálatra nyert felvételt.

A lektoravatásról Hasap Ferenc, míg az akolitusavatásról Mesics Richárd beszámolóját közöljük.

A lektoravatásról

Szép ünnep volt, ahogy tavaly a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alatt beöltözhettünk, magunkra ölthettük a reverendát. Látványos jelekké váltunk a világban. Ha Isten is úgy akarja, egy év múlva ilyenkor már akolitusokká leszünk avatva, ami szintén több látható változással fog járni. Mit adhat a kettő között a lektoravatás? Csupán csak azért lenne, hogy történjen valami így a papnövendéki életünk fele táján?

Alapvetően minden megbérmált keresztény ember kötelessége, hogy szóban és tettben Krisztus tanúja legyen, a hitet terjessze és védelmezze. Lektorként kiemelt feladatunk a Szentírás, Isten Igéjének olvasása, átelmélkedése, megfelelő értelmezése és továbbadása hívőknek és a hitet még nem ismerőknek.

Hivatásom érlelődése közben is sokat elmélkedtem Jeremiás próféta meghívásán, és most, ahogy készültem a lektoravatásra, ismét nagyon aktuálisnak éreztem. „Ne mondd azt, hogy ifjú vagyok, hanem menj el azokhoz, akikhez küldelek, és mondd el nekik mind, amit parancsolok.” (Jer 1,7) – bátorítja az Úr Jeremiást, de nemcsak őt, minket is, személyesen engem.

Erre az Egyháztól kapott küldetésre Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök avatott fel minket: Csupor Mártont és Németh Norbertet (Szombathelyi Egyházmegye), valamint Hasap Ferencet (Székesfehérvári Egyházmegye).

Kérem a kedves Olvasót, hogy imádkozzon értünk, hogy ezt a küldetést Istennek tetszően tudjuk végezni, és Krisztus méltó szolgái lehessünk a világban!

Az akolitusavatásról – Jézust ölelni

-Ezer éve nem láttalak! – kiáltott fel egy ismerősöm egy közös sétánk alkalmával, miután meglátott valakit, nem túl messze tőlünk, az utcán bámészkodni. Majd odafutott hozzá, szorosan magához ölelte, váltottak pár szót, majd kedvesen elbúcsúzva a fiútól újból hozzám szegődött és folytattuk utunkat.

-Távoli családtag vagy régi barát? – érdeklődtem magabiztosan az idegen személye felől.

-Ja, egyik sem. Egy buliban találkoztunk. Nagyon nagy volt a tömeg, úgyhogy páran, a barátaival leültek ahhoz az asztalhoz, ahol a mi társaságunk is ült. Aztán beszélgettünk egy jót. Innen ismerem.

-Hmm. – lepődtem meg félhangosan.

Megmondom őszintén, nagyon idegenek tőlem a manapság gyakorolt ölelkezési szokások. Az az érzésem, hogy mostanában mindenki mindenkit ölelget, olyan természetességgel, ami engem általában inkább feszélyez. Mintha, ami pár évvel ezelőtt egy pacsi volt, vagy egy biccentés, ma már feltétlen önfeledt hátlapogatás kellene, hogy legyen. Na, persze távol álljon tőlem, hogy akárkit is kritizáljak ezen szokás gyakorlása miatt, hiszen ez végső soron vérmérséklet kérdése. Elég annyi, hogy számomra az öleléshez nemcsak egy hozzám igen közel álló személyre, mint tárgyra van szükség, hanem egy kellően meghitt pillanatra is. Ez persze lehet akár egy hosszú idő után történő találkozás. Talán azért veszem ilyenkor elő magam is az ölelkezősebb énem, mert már igazán vágyom a szerettemmel való találkozásra és bízom abban, hogy ez kölcsönös.

Arra készülök, hogy nemsokára akolitussá avatnak. Rövid időn belül Jézus végleg rám bízza magát. Megengedi, hogy a kezembe vegyem, hogy elvigyem Őt másnak, megmutassam azoknak, akik szeretnék látni. Elkísérhetem az útjain és Ő sem hagy egyedül, ha szükségem van rá. Tömören: Szeretne a barátom lenni és bízik benne, hogy ez kölcsönös. De vajon kölcsönös? Az? Honnan tudom, miből tudhatom, hogy az?

Abból, hogy vágyom Vele lenni. És hogy amikor hozzám jön, szorosan magamhoz ölelem.

Hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s