Pongrácz Benedek (Béla)

Körmenden szüleim harmadik, legkisebb gyermekeként. A gyermekéveimet Őriszentpéteren töltöttem: oda jártam óvodába és általános iskolába is. Családom azóta is Őriszentpéteren lakik. Nővérem és bátyám is családot alapított már. Majd a középiskolai tanulmányaimat Szombathelyen, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban végeztem. Biológia tagozatra jelentkeztem, mivel már kiskorom óta a természettudományok és maga a természet mivolta érdekelt. A középiskolai éveim alatt Brenner János Kollégium lakója voltam, amely meghatározó szerepet játszik az életemben. A középiskolában még jobban erősödött bennem a biológia iránti érdeklődés és szeretet, és az egyes versenyeken, konferenciákon, terepgyakorlatokon való részvétel azt erősítette bennem, hogy ez az én utam. A középiskolai tanulmányaim után az egyetemet Szombathelyen, az ELTE Savaria Egyetemi Központjában végeztem alapszakos biológusként. Egyetemi éveim alatt a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium lakója voltam.

Általános iskolás koromban nem gondoltam a papi hivatás lehetőségére. Nem is ministráltam, nem igazán értettem a lényegi mivoltát. Középiskolai évem alatt kezdtem el jobban megismerkedni a katolikus vallással, és magával a hittel. Sokat jelentett ebben a Brenner János Kollégium közössége és az ottani lelki élet, a lelki vezetők. Ott ismerkedtem meg Bosco Szent Jánossal is, akit tulajdonképpen példaképemnek mondhatok. A fiatalokkal való munkához nagyon sokat segít Don Bosco tevékenysége és tanításai, a gyerekekkel való foglalkozások biztos alapjává vált az ő módszere. Ő 3 dolgot emelt ki, amely akár a gyerekekkel való foglalkozáshoz, akár az Isten szolgálatának megéléséhez és kibontakozásához számomra elengedhetetlen dolog:

ÖRÖM, TANULÁS, SZERETET.

Az egyetemi éveim alatt sem változott a hitéletem, sőt inkább erősödött, mivel kevesebb hullámvölgy volt benne. Több tábor szervezésében és levezetésében részt vehettem, melyek mind erősítettek engem az utamon. Majd 2017 nyarán Olaszországban egy lelkigyakorlaton éreztem az első igazi hívó szót Istentől, s ez a nyáron kibontakozott számomra. 2018 tavaszán, miután a diplomadolgozatomat leadtam, jelentkeztem Dr. Székely János Szombathelyi megyéspüspöknél, aki ide, a Központi Papnevelő Intézetbe küldött tanulni.