Teréz anya látogatása a házban

Teréz anya 1986. májusában tett látogatást a Központi Szemináriumban.

A szeminárium kápolnájában mondott beszéde:

Kérjük a boldogságos, tiszta Szűz Máriát, hogy segítsen bennünket, hogy mi is olyan szívvel tudjuk szeretni Jézust, ahogyan Ő tette. Azt olvassuk az Evangéliumban: Jézus azt mondta tanítványainak, akiket kiválasztott, hogy: Az enyémek vagytok! A tűz nem éget meg benneteket, a vízbe nem fulladtok bele.

Ez a Jézushoz tartozásunk a mi hivatásunk. A hivatásunk az, hogy így egészen megadjuk magunkat Jézusnak. A ti számotokra ez különösen érvényes, akiket kiválasztott, hogy papjai legyetek. Szentté kell válnotok, hogy az Ő helyét foglalhassátok és Őt képviselhessétek a világban. Tisztaszívűnek és szentszívűnek kell lennetek, hogy méltóan mondhassátok Jézus szavait: Ez az én testem. Milyen szentnek kell lennetek ahhoz, hogy kimondhassátok a feloldozás szavait és elvehessétek egy bűnös bűneit! Mert teli bűnnel megyünk el gyónni és bűn nélkül távozunk a gyóntatószékből. Hogy egészen Jézuséi lehessünk, ahhoz mélységes imaéletünknek kell lenni és áldozatkészségünknek. Az imádság, olyan mint a gyümölcs… a hitünk elmélyítése… és a hit gyümölcse a szeretet… és a szeretet gyümölcse a szolgálat. Isten csodálatos adománya számotokra, hogy a papjai lehettek!

Mert ti vihetitek el Jézust sok ember szívébe.

Sok országban látjuk mennyire hiányoznak a papok, hogy elvigyék Istent az emberekhez. Addig nem értettem meg, mekkora dolog a papság, amíg egyszer Jemenben nem jártam. 600 éven keresztül nem volt pap és templom Jemenben.

És amikor a jemeni elnök megkért engem arra, hogy küldjek nővéreket Jemenbe, akkor azt válaszoltam: Csak azzal a föltétellel, ha papot is vihetnek magukkal. És az elnök megengedte, hogy vihessenek papot magukkal. És abban a pillanatban, hogy egy pap beléphetett Jemen földjére: ott volt az oltár, ott volt a tabernákulum és ott volt Jézus.

Jézus nagysága és alázata ebben áll, hogy készségesen rábízza magát, hogy papjai által legyen jelen közöttünk. Újra és újra megtapasztaltam egy-egy területen, hogy az emberek hogyan változtak meg akkor, hogyha egy szentéletű pap került közéjük.

Én nagyon sokat imádkozom a papokért. Ezt kértem a szinoduson a Szentatyától: Adjatok nekünk szent papokat és akkor mi tudunk szent szerzeteseket adni.

Mert a pap életszentsége Jézus eleven jelenlétét hordozza. Amikor a keresztre nézünk, láthatjuk, mennyire szeret minket. Ha a tabernákulumra nézünk, láthatjuk, mennyire szeret bennünket most.

Isten csodálatos adománya számunkra a szentségimádás. Emlékszem az elhunyt Sin amerikai kardinális szavaira, aki egyszer azt mondta nekem, hogy fölszentelésétől kezdve nem mulasztotta el a napi adorációt. A saját kongregációmban is megtapasztaltam ezt a változást. Valaha úgy kezdtük, hogy hetenként egyszer végeztünk adorációt. 1973-ban elhatároztuk, hogy minden nap végzünk adorációt. És azóta azt kell tapasztalnom, hogy Jézus iránti szeretetünk sokkal belsőségesebbé vált. Egymás iránti szeretetünk sokkal megértőbbé. A szegények iránti szeretetünk sokkal együttérzőbbé. És megduplázódott a hivatásaink száma. A kongregációnk célja az, hogy egyesüljünk Jézus szomjúságával a lelkek iránt a kereszten. Dolgozva a legszegényebbek megváltásán és megszentelődésén. A három szerzetesi fogadalom mellett egy negyediket is teszünk, hogy szabadon és egész szívvel a  legszegényebbeknek szenteljük magunkat. E fogadalom által egészen az Isteni Gondviselés függvényeivé válunk. Ez Isten ajándéka a mi társaságunk számára. Így váltunk képessé arra, hogy Jézust osztatlan szeretettel szeressük a tisztaság által, a szegénység szabadságában, a teljesen megadott engedelmességben és egész szívű szabad odaadással – a legszegényebbeknek adva magunkat. Életünk szorosan összefonódik az Eukarisztiával és a szegényekkel. Vannak fivéreink és nővéreink, akik tevékenyek, aktív munkát végeznek és vannak ugyanígy fivéreink és nővéreink, akik kontemplációt végeznek. Most már létrejött a rendünknek egy ötödik ága is papokból, akik a Szeretet Misszionáriusaivá lesznek. Imádkozni fogok értetek, hogy ti is egészen Krisztusnak adjátok magatokat Szűz Mária segítségével. Legyetek alázatosak, mint Mária és szentek, mint Jézus. Ti is imádkozzatok értünk, hogy el ne rontsuk Isten művét, amit nagy szeretetben s alázatban próbálunk végezni. Imádkozzatok a szegényeinkért is. Rengeteg szenvedés van az emberek között, …de csodálatos emberek ezek. Valóban Jézust találjuk meg bennük, e nyomorultak álarca mögött. Ezért érzem úgy, hogy ha bennük valóban Jézust szolgáljuk, akkor kontemplatívak vagyunk a világ színében. Imádkozunk értetek, hogy maradjatok hűségesek Isten szeretetéhez.

Isten áldjon benneteket!

Hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s