Adventi gyűjtésünkről

Az Úr születésének ünnepén a királyok, a pásztorok, és minden égi-földi látogató szeretettel, hódolattal és ajándékkal érkezett a gyermek Jézushoz. A megtestesült Isten azonban nem csak az Ő irányába szeretné, hogy szeressünk, hanem embertársaink irányába is. Szeretné, hogy meglássuk azokat a Jézus arcokat, akik itt élnek közöttünk, akiről a Megváltó mondta, „Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek.” (Mt 25,40)

Papnövendék testvéreimmel együtt már negyedik éve fogtunk bele a karácsony előtti édesség gyűjtésbe. Az elmúlt években többször is jártunk gyermekotthonokban – Gálospetriben, majd Abaújszántón, Abaújkéren, Szakolyban és a budapesti Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonban – ahová a karácsonyt megelőző napokban édességet juttattunk el, és egy pár perc, vagy akár pár óra erejéig együtt is ünnepelhettünk, örülhettünk az ott lakó gyermekekkel.

Az idei év több nehézséget is tartogatott. A vírus miatt nem tudtunk közösen találkozni a papnövendékekkel, nem tudtuk közösen elvinni az adományt, és sok helyre nem tudtunk személyesen elmenni. Sok növendék testvérünkkel átélhettük a betegség terhét, és minden vele járó nehézséget is.

Mégis úgy éreztük, hogy nem szabad engedni a vírus okozta helyzet csábító kényelmességének, hanem falakon belül is, de megpróbáltunk gyűjtést szervezni közösségeinkben. Így a kismarosi Kafarnaum ház, a nyíregyházi Görögkatolikus Papnevelő Intézet, a szegedi Szent Gellért Szeminárium, az egri Érseki Papnevelő Intézet, az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet, a győri Brenner János Hittudományi Főiskola, és a budapesti Központi Papnevelő Intézet növendékeivel közösen, de saját házainkon belül próbáltunk ügyeskedni, készülni a gyermekeknek. Ezek befejeztével a karácsony előtti napokban összeszámoltuk édesség csomagjainkat, és minden közösség a saját területéhez közel lévő családoknak, otthonoknak, rászorulóknak juttatott az adományokból. A személyes jelenlét hiányában pedig egy közös videóüzenetet küldtünk a gyermekeknek.

Papságra készülve örömmel tölt el, hogy nem csak a jászolban hagyjuk a gyermek Jézust, hanem felvesszük, örülünk neki, figyelünk, gondolunk rá, és szívünkben neki is ajándékokkal kedveskedünk.

Hálásan köszönöm meg növendéktársaimnak az összefogást, és azt, hogy a vírushelyzet nem tudta elvenni azt az odaadó szeretetet szívünkből, amiből idén is szerettünk volna egy szeletet adni a gyerekeknek.

Egy hozzászólás Új írása

  1. Vásárhelyi Melinda szerint:

    A Gyermek Jézus és a rászoruló gyerekek iránti szeretetetek lelkesítő, összefogástok példaértékű. Te Deum laudamus…..

    Kedvelés

Hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s