Erdő Péter bíboros volt a vendégünk

A látogatás közös vacsorával kezdődött, ezt követően jó hangulatú, kötetlen beszélgetésre került sor, főpásztorunk örömmel válaszolt minden kérdésünkre, számos izgalmas téma terítékre került.

Felhívta figyelmünket arra, hogy a kinyilatkoztatás fényében nem az a tudós ember, aki csupán sok újat mond, hanem az, aki sokat tud és a történeti ismeretek birtokában tárja fel a teológiai összefüggéseket. Ő maga is szívesen foglalkozik a tudománnyal szabadidejében, beszámolt az ókori egyházfegyelem szövegemlékeit érintő munkásságáról, mely iratok a mai kérdéskörökre is választ adhatnak.

Beszámolt arról is, hogy a missziós lelkület erősítésének igen nagy a jelentősége napjainkban. Ennek eszköze lehet például egy missziós programsorozat, a plébániai alkalmazottak képzése, elismerése (anyagi téren is), a papság továbbképzése vagy az, hogy

egy plébánia ne pusztán az ellátás, hanem a misszióra meghívás, a hitre való elvezetés, az emberekhez való közelség helyszíne legyen.

Érdemes tisztázni, hogyan, kit, milyen embereket szólítunk meg, illetve hova, milyen közösségbe kívánjuk integrálni őket. Ehhez megújulásra van szükség.

A főpásztor kiemelte, hogy a mindennapokban harcot, harcokat vívó emberiséghez küldetése van a papságnak, valamint minden kereszténynek, hogy a reményünk, bizalmunk alapjával, az örömhírrel, a határtalan kegyelmet közvetítő Istennel való találkozásra lehetőséget teremtsünk.

Beszélt a papképzés reformjáról is, fontos célnak tartja többek között a gyakorlati képzésnek, a plébániai élet megismerési folyamatának, továbbá az egyes tárgyak szinergiájának fejlesztését.

Zárásképp személyes jellegű kérdésekre is választ adott bíboros úr, elmondta, hogy milyen örömmel és odaadóan végzi munkáját, szolgálatát.

Hálásak vagyunk a főpásztor látogatásáért, életére, munkájára, szeretteire Isten áldását kérjük!

Hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s